Brainstorming

 
Toepassingsgebied: 

Brainstormen is een ideale verbredingstechniek, waarin de creativiteit van de deelnemers alle kansen krijgt. Brainstormen kan dienen om problemen te inventariseren, of de oorzaken ervan. De techniek is eveneens geschikt om mogelijke oplossingen voor een probleem te genereren.

Korte beschrijving van de werkwijze: 

Ga bij het brainstormen stapsgewijs tewerk:

  1. De deelnemers krijgen een duidelijke opdracht/thema over te genereren ideeën, zonder verdere beperkingen. In een korte bedenktijd schrijft elke deelnemer zijn ideeën op, één per  blaadje, met enkele duidelijke trefwoorden.
  2. De facilitator verzamelt de ideeën (telkens één per deelnemer) en vraagt verduidelijking. Hij hangt ze zichtbaar aan een muur, indien mogelijk meteen gegroepeerd per onderwerp. Gedurende de brainstorm mogen de deelnemers nog nieuwe ideeën opschrijven. Hiervoor kunnen ze inspiratie putten uit de ideeën van collega’s.
  3. Verder clusteren en herplaatsen van ideeën is achteraf mogelijk, als alle ideeën verzameld zijn.
  4. Vervolgens kan men prioriteren  door de deelnemers te laten stemmen op de meest waardevolle of belangrijke ideeën (of clusters). Dat kan onder meer met plakbolletjes, bijvoorbeeld 5 per deelnemer.
     
Effecten: 

Door het gebruik van de techniek van het brainstormen, genereert een groep van 7-10 deelnemers een 50-tal ideeën. Deze ideeën worden door de groep gedragen, alle deelnemers voelen zich mede-eigenaar.

Sterke punten van dit instrument: 
  • Stimuleert de creativiteit, het ene idee genereert het andere.
  • Iedereen komt aan bod.
  • Iedereen is mede-eigenaar van de resultaten.
  • De werkwijze is enthousiasmerend.
Eventuele aandachtspunten: 
  • Alle ideeën zijn goed, niemand levert kritiek.
  • Ook wilde ideeën zijn toegelaten, zelfs als ze geen kans op realisatie maken; ze stimuleren de creativiteit van anderen.
  • Ideeën die niet in de opdracht passen: parkeren (bv door ze op een A3 te schrijven en op te hangen en ze zo buiten de discussie te houden).
  • Het is mogelijk dat iemands ideeën – door het democratisch systeem – niet worden gekozen, hetgeen tot teleurstelling kan leiden.
     
Nodige materialen: 

Papiertjes (grote post-its of A5 blaadjes en kleefband)
Stiften
Plakbolletjes
 

Nodige ruimte, opstelling: 

U-vormige opstelling
Grote wand waarop gekleefd kan/mag worden
 

Duur: 

Ong. 2 uur

Meer informatie: